20 produktów na zdrowe kości

20 produktów na zdrowe kości

Nasze ciało składa się z kości, które stanowią szkielet, będący główną podporą naszych mięśni i tkanek. Powinniśmy dążyć do tego, by utrzymać nasze kości w dobrej kondycji. Niezbędne składniki odżywcze dla zdrowych kości można uzyskać dzięki różnym naturalnym pokarmom. W tym artykule wymienimy 20 produktów, dzięki którym Twoje kości będą zdrowe.

1. Mleko

Mleko ma wysoką zawartość wapnia. Wapń jest bardzo potrzebny dla zdrowych kości, ponieważ tworzy strukturalną ich część. Kości składają się z powiązanych ze sobą kryształów wapnia pełniących rolę mechanicznego wsparcia. Szklanka tłustego mleka dziennie może dawać około 300 mg wapnia. Kobiety powinny pić co najmniej dwie szklanki mleka dziennie. Picie mleka w wieku dorosłym często chroni przed kilkoma chorobami związanymi z kośćmi, takimi jak osteoporoza.

2. Jogurt

Jogurt ma wiele zalet medycznych. Żaden inny produkt żywnościowy nie jest lepszy niż produkty mleczne w utrzymaniu zdrowych kości. Jeśli nie czujesz się dobrze ze smakiem mleka, powinieneś spróbować jeść jogurt, ponieważ zawiera on taką samą ilość wapnia jak mleko. Dlatego też jedzenie jogurtu to dobra alternatywa i idealne podejście do codziennego zapotrzebowania na wapń. 200 gram zwykłego jogurtu zawiera w przybliżeniu 450 mg wapnia. Dodatkowo jogurt zawiera wiele różnych naturalnych suplementów, na przykład witaminę D, B, potas, magnez i białka. Witamina D jest kluczowym segmentem i wspaniale wzmacniania nasze kości.

3. Ser

Ser jest najbardziej znanym z produktów mlecznych. Pojawia się na całym świecie w różnych artykułach spożywczych. Ser ma swój niepowtarzalny niebiański smak. Osoby, które nie spożywają mleka lub jogurtu, mogą zwiększyć liczne korzyści medyczne, jakie otrzymują dzięki spożywaniu sera. Ser jest pełen licznych naturalnych dodatków, na przykład magnezu, wapnia, fosforu, witaminy B i D. 30 gram szwajcarskiego sera daje 200 mg wapnia. Dodanie małego sera do jedzenia z pewnością wspomaga wzmocnienie kości.

4. Sardynki

Sardynki są bogate w wapń i witaminę D. Wapń daje podstawową pomoc kościom, podczas gdy witamina D zwiększa siłę twojego organizmu do spożycia wapnia. 100 gram sardynek daje równowartość wapnia w szklance mleka. Sardynki są bogate w witaminę B 12, która zapewnia niski poziom homocysteiny w organizmie. Podwyższone poziomy homocysteiny, ogólnie, mogą przyspieszyć osteoporozę, jak również zwyrodnienie kości.

5. Nasiona sezamu

Jedzenie nasion sezamu jest świetną decyzją, jeżeli chcesz wzmocnić swoje kości. Zawierają wapń, fosfor, witaminę B1, włókna pokarmowe, miedź, selen i cynk. Wapń i fosfor pomagają wzmocnić kości. Miedź jest przeciwutleniaczem i odgrywa ochronną rolę przez wyrównanie włókien kolagenowych w kościach. Cynk pomaga w uniknięciu osteoporozy.

6. Łosoś

Każdemu, kto chce mieć mocniejsze kości, zaleca się przyjmowanie pokarmów bogatych w witaminę D oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Łosoś jest w nie obfity. Odkładanie wapnia i wchłanianie do kości odbywa się za pomocą witaminy D, podczas gdy kwasy omega-3 chronią kości przed stanem zapalnym i uszkodzeniem.

7. Jarmuż

Jarmuż zawiera również wapń, witaminę K, witaminę D i A. Wszystkie te składniki pomagają w wzmacnianiu kości.

8. Szpinak

Szpinak jest niewątpliwie fantastycznym źródłem witaminy K, potasu, wapnia, żelaza, magnezu i witaminy A oraz kwasu foliowego. Szacuje się, że filiżanka szpinaku zapewnia 25% całkowitej ilości wapnia potrzebnego organizmowi. Wszystkie powyższe składniki odżywcze są korzystne dla wytrzymałości kości.

9. Ufortyfikowane zboża

Dobre źródło witaminy D i wapnia. Wapń dla mocnych kości i stawów. Witamina D odgrywa znaczącą rolę w zdrowiu kości.

10. Tofu

Wiele osób opisuje tofu jako smaczne. Jednak nie są w pełni świadomi zawartości odżywczej. Tofu ma wysoką zawartość wapnia, co czyni go doskonałym alternatywnym pokarmem dla zdrowia kości. Szacuje się, że wynosi ona 77%, dlatego jest wysoce zalecana dla organizmu.

11. Soja

Według badań, soja promuje zdrowie jednostki poprzez zwalczanie osteoporozy, która jest chorobą związaną z przerzedzaniem kości. Zawierają naturalne flawony, które są przeciwutleniaczami niezbędnymi do ochrony kości. Zapewniają one jednak minimalne ilości wapnia, dlatego są one najcenniejsze jako przeciwutleniacz do walki z osteoporozą.

12. Fasola

Fasola służy wielu celom w organizmie, w tym zachowaniu zdrowych kości. Są bogatym źródłem białka, wapnia, a także innych pierwiastków śladowych. Są one jednak najchętniej wybierane, ponieważ mają niskokaloryczną wartość, dzięki czemu można je spożywać w dużych ilościach, nie powodując przybierania na wadze.

13. Sok pomarańczowy

Według badań, kości składają się z białek kolagenowych w centralnym rdzeniu, a to usieciowanie zapewnia strukturalne wsparcie dla kości. Jest to również wspomagane przez blokujące się kryształy fosforanów, a także wapń. Wszystkie te składniki odżywcze znajdują się w witaminie C, a sok pomarańczowy jest jednym z najlepszych źródeł dla nich.

14. Orzechy

Orzechy, takie jak orzechy włoskie i migdały, zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, które są wielonienasyconymi i silnymi przeciwutleniaczami, które zapewniają ochronę kości przed wieloma chorobami. Przeciwutleniacze zmniejszają wchłanianie zwrotne kości poprzez hamowanie osteoklastów, które są komórką odpowiedzialną za rozkład macierzy kostnej. Pomagają również w absorpcji wapnia i zapobieganiu stanom zapalnym.

15. Liściaste warzywa

Warzywa są znane z posiadania rozmaitych składników odżywczych potrzebnych dla organizmu, szczególnie te zielone. Ciemne warzywa liściaste są dobrym źródłem witaminy K, magnezu, kwasu foliowego, wapnia i potasu, dlatego mogą działać jako substytut produktów mlecznych, ponieważ zapewniają te same składniki odżywcze.

16. Jajka

Spożywanie jajek również koniecznością do utrzymania zdrowych kości. Ich wkład wynika z posiadania kompleksu witaminy B oraz witaminy D.

17. Tuńczyk

Oprócz słońca, które jest źródłem witaminy D, możemy spożywać żywność, która również ją zawiera. Dobrym przykładem jest tuńczyk, który ma dużą ilość witaminy D, niezbędnej do tego, aby kości były mocne.

18. Kiwi i suszone śliwki

Kiwi to magiczne pożywienie, ponieważ jest naturalnym źródłem witaminy C, która promuje syntezę włókien kolagenowych w kościach. Podobnie jak pomarańcze, są również pyszne. Słodkie suszone śliwki pomagają również kościom w złamaniu. Uważa się je za superfoods dzięki badaniom, które udowodniły, że skutecznie zmniejszają ryzyko osteoporozy, jak również złamań, co jest dobrą wiadomością dla kobiet w okresie pomenopauzalnym, które zwykle mają wyższą podatność na problemy ze stawami i kośćmi. Składniki odżywcze zawarte w suszonych śliwkach obejmują witaminę C, K, a także przeciwutleniacze, które są niezbędne do utrzymania zdrowia kości.

19. Białka mięsne

Wapń, białka kolagenu i witaminy są składnikami naszych kości. W związku z tym białka są koniecznością niezbędną nie tylko do prawidłowego wzrostu, ale także do elastyczności kości. Jest zatem wymagane, aby dieta składała się z wysokobiałkowego pożywienia w tym mięsa. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ zbyt duże spożycie mięsa jest szkodliwe dla ogólnego stanu zdrowia.

20. Jabłka

Jabłka zawierają kwercetyny, która pomaga w budowaniu kolagenu, głównego składnika chrząstki. Jabłka utrzymują zdrową i silną skórę, chrząstki i kości.
Dzięki nam poznałeś top20 produktów, które pozytywnie wpłyną na zdrowie Twoich kości. Włącz je do swojej codziennej diety, a choroby i schorzenia kości nie będą Ci straszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *